Een 38-jarige Roemeense man is veroordeeld tot drie jaar cel voor een overval op een juwelier aan het Paul Krugerplein in Den Haag die hij vorig jaar vlak voor Kerstmis pleegde.

Het slachtoffer werd in zijn winkel door twee mannen beetgepakt en vastgebonden. De overvallers namen 1,5 kilo aan gouden sieraden mee en 7.800 euro contant geld.

De twee overvallers waren al vaker bij de juwelier in de zaak geweest en deden heel vriendelijk. Op 24 december stonden beide mannen weer in zaak. Toen de juwelier iets voor hen uit een kast pakte, grepen ze hem beet, droegen hem naar achter en bonden zijn benen vast met tape.

De 38-jarige Roemeense verdachte liet een DNA-spoor achter in de winkel en kon dankzij de politie uit Roemenië opgespoord en uitgeleverd worden. Bij de Haagse rechtbank gaf hij twee weken geleden toe dat hij een van de overvallers was.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tijdens de strafzitting vier jaar cel tegen de overvaller. De Haagse rechtbank haalt daar een jaar van af en bepaalt verder dat de dader de juwelier een schadevergoeding van 19.000 euro moet betalen. De juwelier verklaarde twee weken geleden tijdens de zitting dat hij een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen door de beroving.