Premier Mark Rutte heeft dinsdagmiddag de eerste kinderpostzegels van dit jaar gekocht. Drie kinderen van de Haagse basisschool De Leeuwerikhoeve mochten bij de ambtswoning van de minister-president - het Catshuis - aanbellen om hem coronaproof een bestelling te laten doen.

In mei had de Stichting Kinderpostzegels bij scholen navraag gedaan of het met alle beperkende maatregelen nog wel haalbaar was om de actie ook dit jaar te laten doorgaan. "Voor veel scholen was het lastig plannen in verband met het inhalen van cito-toetsen", zegt directeur Pascal de Smit. "Toch is er ook nu, of misschien wel juist nu, genoeg belangstelling om mee te doen."

Het thema van de actie is dit jaar 'geef een veilig thuis'. Nederland telt 90.000 kinderen die om wat voor reden dan ook geen veilig thuis hebben bijvoorbeeld pleegkinderen, daklozen, kinderen in een azc of die thuis te maken hebben met armoede

De elfjarige Emmaly en Safa uit Den Haag gaan dit jaar voor de tweede keer met kinderpostzegels op pad. Emmaly heeft vorig jaar 965 euro binnengehaald.

Voor de 10-jarige Julian uit groep zeven is het de eerste keer, maar hij heeft vorig jaar al de nodige ervaring opgedaan met loten die hij voor zijn volleybalclub verkocht voor de Grote Clubactie. "Toen heb ik mijn kleinste broertje meegenomen. Dat vindt iedereen namelijk heel schattig en dan verkoop ik meer loten", zegt hij.

Met speciale box kunnen mensen afstand houden bij koop

De 140.000 deelnemende kinderen krijgen dit jaar een speciale box mee die het mogelijk maakt aan de deur te verkopen en toch 1,5 meter afstand te bewaren. Ook krijgen ze een tool waarmee ze via een persoonlijke videoboodschap hun opa's en oma's kunnen benaderen.

Verder zijn de zegels, wenskaarten en pleisterblikjes van Dummie de Mummie via de webshop te koop. Rutte deed het op de ouderwetse manier door een bestellijst in te vullen en in de box te deponeren.

De kinderen gingen echter niet weg voordat de premier de sticker boven de deurbel had geplakt als bewijs dat ze hier waren geweest. "Maar die gaat er nooit meer af", lachte hij. Dit adres kan dus worden overgeslagen wanneer kinderen van ruim 330 scholen in Nederland vanaf woensdagmiddag weer de straat op gaan.