Er komt geen opvangcentrum voor walvissen, dolfijnen en andere zeezoogdieren in Den Haag. Stichting SOS Dolfijn had de hofstad lange tijd als een van de potentiële nieuwe plekken op het oog, maar kiest nu toch definitief voor een andere gemeente.

Niet alleen de stichting keek naar Den Haag, ook het Haagse stadsbestuur wilde het walviscentrum graag hebben. Het idee werd ook opgenomen in het coalitieakkoord. Volgens Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn is Den Haag een serieuze optie geweest. "We helpen dieren vanaf de Franse kust tot en met de Deense wadden. Het zou dus mooi centraal gelegen zijn. Maar van alle opties stond Den Haag nog wel het meest in de kinderschoenen."

Zo kan er niet op korte termijn een vestiging komen, wat zeer belangrijk is voor de stichting. SOS Dolfijn zit al zo'n drie jaar zonder opvang nadat de samenwerking met het dolfinarium in Harderwijk werd beëindigd. "Voor ons is het belangrijk dat we zo snel mogelijk dieren kunnen opvangen, verzorgen en weer uitzetten in de zee. Zonder een opvanglocatie zijn onze opties zeer beperkt. Dan komt het er vaak op neer dat we niet meer kunnen doen dan euthanasie plegen."

SOS Dolfijn maakt volgende maand bekend in welke gemeente het opvangcentrum wel komt.