Een deel van de Haagse gemeenteraadsleden komt donderdag samen om te praten over de geweldsincidenten en onrust op de Pier in Scheveningen en in de Haagse Schilderswijk.

De raadsleden breken hun vakantie voortijdig af om deel te kunnen nemen aan het overleg.

In de afgelopen week was de Schilderswijk het toneel van onrust. Onder meer een buurtcentrum brandde uit doordat relschoppers brand hadden gesticht. Ook gooiden jongeren met zwaar vuurwerk en stenen naar de politie. De onrust ontstond woensdag, toen jongeren brandkranen opendraaiden en de confrontatie zochten met de politie.

Vrijdagavond werden 29 jongeren aangehouden vanwege ongeregeldheden. Het merendeel van de arrestanten kwam volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet uit de Schilderswijk, maar uit andere wijken en steden, waaronder Rotterdam. Ook waren relschoppers uit België naar de Haagse wijk gekomen.

Ruzie drillrapgroepen eindigt in dodelijke steekpartij

Vorige week maandag werd een negentienjarige Rotterdammer doodgestoken op De Pier in Scheveningen. Dit is mogelijk het gevolg van een ruzie tussen twee rivaliserende drillrapgroepen uit Amsterdam en Rotterdam.

In videoclips voor drillrapnummers worden vaak wapens getoond en bedreigingen geuit. Rivaliserende drillrapgroepen worden in dergelijke clips soms uitgedaagd.