De politie heeft zaterdag in elk geval twee personen aangehouden tijdens het protest van Viruswaanzin op het Malieveld in Den Haag. Dit was vanwege het beledigen van een ambtenaar in functie en op basis van de wet op de identificatieplicht.

Op foto's is te zien dat er enkele duizenden demonstranten aanwezig waren, maar volgens de politie was er gedurende het hele protest een "gemoedelijke sfeer".

De gemeente Den Haag liet dinsdag weten toestemming te geven voor het protest. De gemeente had hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Zo moest de actiegroep de verplichte 1,5 meter afstand waarborgen en zouden de demonstranten alleen op het Malieveld, en dus niet op andere locaties in de stad, mogen protesteren.

Echter leken niet alle demonstranten zich zaterdag aan de verplichte 1,5 meter afstand te houden. De organisatie is hierop aangesproken, meldt een politiewoordvoerder. Er zijn geen boetes uitgedeeld voor het overtreden van de regel.

De demonstratie startte rond 14.00 uur en was rond 16.00 uur afgelopen. Viruswaanzin protesteert voor vrijheid en tegen de geldende coronamaatregelen, en dan met name tegen de verplichte 1,5 meter afstand. Het thema van de demonstratie was 'De Dag Van De Democratie', zo liet de organisatie weten.

Twee eerdere demonstraties Viruswaanzin werden verboden

In juni wilde Viruswaanzin ook demonstreren op het Malieveld. Beide keren werd het protest verboden door de toenmalige waarnemend burgemeester Johan Remkes.

Volgens Remkes waren er toen duidelijke signalen dat het protest uit de hand zou lopen en zou de actiegroep niet bereid zijn om de coronamaatregelen in acht te nemen.

Ondanks een verbod kwamen de demonstranten toch bijeen op zondag 21 juni. De politie verrichtte meer dan vierhonderd arrestaties vanwege ongeregeldheden.

Het onderzoek naar dit protest is nog in volle gang. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.