De oorzaak van de NS-trein die begin januari dit jaar ontspoorde in de buurt van station Voorburg zijn twee wielen die ernstig beschadigd waren door problemen met het remsysteem van de trein. Dat wijst onderzoek uit, meldt NOS dinsdagavond.

Dat de oorzaak van het incident was dat de wielen van de trein ernstig beschadigd waren, werd al vermoed. Echter is nu pas gebleken hoe de wielen dusdanig beschadigd konden raken.

De wielen van het treintype DDZ raakten beschadigd door problemen met het remsysteem van de trein. Het onderzoek wijst echter uit dat er meerdere factoren hebben meegespeeld bij het ontsporen van de trein. Zo zou de trein vaker als sprinter zijn ingezet dan waar in het onderhoudsplan rekening mee was gehouden, schrijft NOS.

Om te voorkomen dat vergelijkbare incidenten zich in de toekomst weer voor zullen doen, scherpt de NS het onderhoud van alle 49 DDZ-treinen aan. Zo worden de remsystemen onder meer aangepast en zal er voortaan gecontroleerd worden op wieltemperatuur.

Het incident vond op donderdag 2 januari plaats. Bij het ontsporen van de trein raakte een conducteur lichtgewond. Ten tijde van de ontsporing zaten er 170 mensen in de trein. Van deze mensen raakte niemand gewond. Wel raakte een deel van het spoor beschadigd.