Het verbod op de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin zondag op het Malieveld blijft van kracht, meldt een woordvoerder van de rechtbank Den Haag zaterdag aan NU.nl. De actiegroep roept demonstranten op om niet alsnog naar het Malieveld te komen.

De actiegroep spande een rechtszaak aan, nadat waarnemend burgemeester Johan Remkes de demonstratie vrijdag had verboden. De rechtbank heeft besloten dat het verbod van de veiligheidsregio in stand blijft. Maandag zal de rechter toelichting geven op de uitspraak.

Viruswaanzin is hoofdzakelijk tegen de anderhalvemetersamenleving en de coronaspoedwet die het kabinet wil invoeren.

Advocaat Jeroen Pols van de actiegroep roept mensen op om morgen niet alsnog naar het Malieveld te komen, ook al stelde de groep eerder nog op "persoonlijke titel" te willen protesteren. "We willen geen herhaling van de rellen van vorige week en roepen mensen daarom op om niet naar het Malieveld te komen", zegt Pols tegen het AD.

Willem Engel van Viruswaanzin voegt daaraan toe bij de NOS "bang te zijn voor een confrontatie". "Het is ons duidelijk gemaakt dat er met harde hand opgetreden zal worden. Wij nemen de verantwoordelijkheid nu om op te roepen om niet naar het Malieveld te komen morgen."

Demonstratie verboden vanwege gevaar voor de volksgezondheid

Remkes verbiedt de demonstratie omdat die vanwege "de verwachte omvang" een gevaar zou vormen voor de volksgezondheid. Ook zijn er volgens hem "duidelijke signalen" dat het protest net als afgelopen zondag uit de hand kan lopen. Daarnaast is Viruswaanzin volgens Remkes niet bereid om de coronamaatregelen in acht te nemen.

Bij het antilockdownprotest van afgelopen zondag op het Malieveld werden vierhonderd mensen opgepakt. Er kwamen naast betogers ook andere groepen, die uit waren op rellen, op het protest af.

Volgens Remkes zijn er in de afgelopen dagen weer signalen geweest dat er niet alleen betogers op de demonstratie af zouden komen, maar ook "groepen die uit zijn op chaos en geweld".