De politie heeft vorige week samen met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) vijf personen aangehouden in een grootschalig onderzoek naar witwassen. Er werden onder meer doorzoekingen gedaan in panden in Den Haag.

De politie en de FIOD doorzochten in totaal vijf panden. Het gaat om een woning en een bedrijfspand in Den Haag, een woning en een garage in de gemeente Westland en een woning in Zoetermeer. Daarbij werden in totaal vijf aanhoudingen verricht.

Een 41-jarige man en een 40-jarige vrouw zijn de hoofdverdachten in het onderzoek. Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de legale inkomsten van deze twee verdachten niet hoog genoeg zijn om de uitgaven die ze deden te verklaren. Zo huurden de twee een exclusieve auto en kochten ze een woning zonder hypotheek.

De politie vermoedt dat dit betaald werd met inkomsten via criminele activiteiten. Bovendien werden bij doorzoekingen ook henneptoppen en kilo's drugs aangetroffen. Dit is in beslag genomen.

Verdachte sprong uit het raam voor doorzoeking

Ook hield de FIOD een 42-jarige man aan die wordt verdacht van witwassen en het voorhanden hebben van een automatisch vuurwapen. De man sprong vlak voordat het bedrijfspand waarin hij zich bevond werd doorzocht uit het raam. Het voorarrest van hem en de twee hoofdverdachten is vrijdag door de rechter-commissaris met veertien dagen verlengd.

Verder hield de politie nog twee verdachten aan. Zij bevonden zich in woningen die werden doorzocht. Daarbij werden wapens en patronen aangetroffen. Het tweetal is aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit.

Bij de doorzoekingen werden grote hoeveelheden kostbare spullen gevonden. De FIOD heeft beslag gelegd op deze bezittingen, waaronder vier auto's, zeven Rolex-horloges en bijna 200.000 euro aan contant geld.