Meerdere antiracismeorganisaties houden dinsdag op een nader te bepalen locatie in Den Haag een betoging tegen politiegeweld jegens zwarte Amerikanen en Europeanen. Aanleiding is de dood van George Floyd, die vorige week in de Amerikaanse staat Minnesota door politiegeweld om het leven kwam.

Maandag wordt al gedemonstreerd op de Dam in Amsterdam en de Markt in Maastricht. Woensdag is het Schouwburgplein in Rotterdam het toneel van een demonstratie.

De demonstraties worden georganiseerd door onder meer Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De organisatie roept mensen op om zich solidair te verklaren met de demonstranten in de VS en zich uit te spreken tegen institutioneel racisme in Nederland en Europa.

De dood van Mitch Henriquez wordt als een voorbeeld van politiegeweld jegens zwarte mensen genoemd. Hij overleed vijf jaar geleden tijdens zijn arrestatie in Den Haag.

Organisatie vraag iedereen om zich aan maatregelen te houden

Ook noemt de organisatie de Belastingdienst, die jarenlang Nederlanders met een dubbele nationaliteit strenger heeft gecontroleerd op fraude dan andere Nederlanders. "Talloze onderzoeken tonen aan dat er sprake is van institutioneel racisme op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, binnen de politie en binnen andere instituten", schrijven de initiatiefnemers van de demonstratie.

Activisten die zich willen aansluiten, worden opgeroepen een mondkapje of gezichtsbescherming te dragen. Ook vraagt de organisatie iedereen om 1,5 meter afstand tot anderen te houden. Mensen die niet kunnen komen, kunnen de manifestatie volgen via een livestream. De betoging begint om 17.00 uur en duurt tot 18.30 uur.