Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) voerden dinsdag vanaf 12.00 uur actie in onder meer Den Haag vanwege het toenemende geweld waarmee ze tijdens de coronacrisis te maken krijgen tijdens hun werk.

Door de coronacrisis zou het geweld tegen boa's flink opgelopen zijn zei Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, eerder tegen NU.nl.

De aanleiding voor de landelijke actie van dinsdag is een reeks geweldsincidenten, waaronder een recente mishandeling van twee boa's op het strand van IJmuiden. In acht steden werd dinsdag actie gevoerd, waaronder Den Haag. (Foto: Job van der Plicht)

Zo'n twintig boa's liepen in Den Haag een mars als protest. De boa's willen uitgerust worden met middelen om zichzelf te kunnen verdedigen. Het gaat hierbij om een wapenstok en pepperspray. (Foto: Regio15/Donny Kooistra)

De boa's stelden zich in een lijn op en hielden bij de actie rekening met de 1,5 meter afstandregel. Ze vormden een vuist voor hun borst uit steun voor alle boa's in Nederland. (Foto: Job van der Plicht)

Sommige boa's in Nederland zijn al uitgerust met verdedigingsmiddelen, maar dat verschilt per gemeente. Momenteel wordt onderhandeld om dit op landelijk niveau te kunnen gaan regelen. Die gesprekken slepen volgens de boa's veel te lang voort. (Foto: Job van der Plicht)

Boa's uit heel Nederland deden dinsdag mee aan de actie. De acties worden georganiseerd door de Nederlandse BOA Bond in samenwerking met de gemeentes, de werkgevers van de boa's. (Foto: Job van der Plicht)