Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil Den Haag op 5 februari "laten schudden op haar grondvesten". Die dag vindt er een gesprek plaats tussen het kabinet en het Landbouw Collectief over maatregelen rondom de stikstofcrisis.

In een vrijdag verzonden persbericht schrijft woordvoerder Mark van den Oever dat premier Mark Rutte de boeren moet zien "en zich drie keer bedenkt voor hij ons belazert".

Bij een eerder boerenprotest in Den Haag, toen agrariërs massaal uit alle hoeken van Nederland naar het Malieveld toekwamen, stond er een recordhoeveelheid file tijdens de ochtendspits: ruim 1.136 kilometer.

Medio december kwam het Landbouw Collectief, de koepelorganisatie waarin dertien agrarische organisaties zijn vertegenwoordigd, al eens bij elkaar. Minister Carola Schouten (Landbouw) moet de stikstofuitstoot en -neerslag naar beneden krijgen, nadat de Raad van State (RvS) een streep zette door het oude stikstofbeleid van het kabinet.

De landbouwsector stoot de meeste stikstof uit, 46 procent van de totale neerslag, maar onder de boeren ontbreekt een breed draagvlak voor maatregelen. Bij de laatste ontmoeting leek een akkoord gesloten te zijn, maar dat werd vrijwel direct in alle toonaarden ontkend door onder meer FDF.

Volgens de actiegroep worden hun leden "nog altijd niet serieus genomen", en werken de bewindslieden aan "plannetjes die alleen maar goed zijn om hun papieren realiteit te legaliseren". De varkensboeren die zich willen laten uitkopen, worden "ernstig tekort gedaan".