De rechtbank in Den Haag heeft donderdag besloten dat twee mannen uit Den Haag die worden verdacht van misdrijven rond de ongeregeldheden in die stad van de afgelopen weken voorlopig vast blijven zitten.

Volgens de rechter was de arrestatie van een 38-jarige Hagenaar rechtmatig. Hij wordt ervan verdacht op 3 december een stuk zwaar illegaal vuurwerk onder een ME-busje te hebben gegooid in de wijk Duindorp.

Het busje raakte zwaar beschadigd door de explosie en een agent liep blijvende gehoorschade op. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij het ontploffen van een vuurwerkexplosief onder een politievoertuig en opruiing.

Ook verlengde de rechtbank het voorarrest van een 42-jarige man uit dezelfde stad, die wordt verdacht van het plaatsen van een andere vuurwerkbom, met veertien dagen. Zijn DNA werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) aangetroffen op een bom die op 7 december werd gevonden in een plantenbak in de Zeezwaluwstraat. Hij wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor een explosie, brandstichting en witwassen.

Enorme vuurwerkexplosie onder politiebus in Duindorp
33
Enorme vuurwerkexplosie onder politiebus in Duindorp

Onderzoek naar opruiing Duindorp gaat door

Vier Hagenaars van 35, 37, 39, 43 jaar, die op maandag 30 december werden aangehouden op verdenking van opruiing rond de onrust in Duindorp van de afgelopen weken, werden vrijgelaten. Zij blijven wel verdachte in het onderzoek, aldus het OM.

Een 51-jarige man die op dezelfde dag werd opgepakt voor de mishandeling van twee persfotografen in Duindorp wordt gedagvaard en moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden.