De politieke partijen Haagse Stadspartij, Islam Democraten en NIDA zeggen het vertrouwen op in de eenheidsleiding van de politie Den Haag. Dit laten de partijen maandag in een verklaring weten.

De partijen vinden dat de politieleiding te weinig doet tegen racisme en discriminatie, zowel binnen de politie als naar burgers toe.

Meer dan twintig maatschappelijke organisaties hebben vorige week een gezamenlijke brief naar korpschef Erik Akerboom gestuurd, waarin zij eisen dat er wordt ingegrepen bij de Haagse politie.

Ook werd de Leidse politiechef Fatima Aboulouafa vorige maand op non-actief gezet nadat ze zich in juni kritisch uitliet over discriminatie en machtsmisbruik binnen de politie.

Partijen vragen om aantal specifieke veranderingen

"Zaken als racisme, etnisch profileren, buitenproportioneel politiegeweld, intimidatie en onheuse bejegening van burgers blijken helaas een structureel probleem van de politieorganisatie", is te lezen in de verklaring van de partijen.

De drie partijen vragen de burgemeester om bij de politie op een aantal specifieke veranderingen aan te dringen. Zo willen ze dat er een onafhankelijk integriteitsbureau, een onafhankelijke politieombudsman en een aangepaste beroepscode met heldere regels over omgangsvormen en taalgebruik komt.

NU.nl is in afwachting op een reactie van de politie Den Haag.