De vijf mannen die in mei twee badmeesters in een zwembad in Den Haag zouden hebben mishandeld, mogen geen van de openbare zwembaden in de stad meer betreden. Dit bevestigt een gemeentewoordvoerder woensdag aan NU.nl.

Op 1 mei werden vijf verdachten (14, 18, 18, 19 en 22 jaar) aangehouden na een vechtpartij die was ontstaan bij het Hofbad in Den Haag. Hierbij raakte een badmeester gewond. Een andere badmeester werd met een mes bedreigd door een van de mannen.

De gemeente heeft de zwempassen van het vijftal inmiddels voor onbepaalde tijd geblokkeerd. "Dat wil niet zeggen dat het meteen om levenslang gaat, maar dat kan wel", meldt de woordvoerder. "Wij beoordelen in de toekomst of de mannen weer toegang krijgen tot de zwembaden, mochten ze dat willen."

Het is nog niet bekend wanneer de verdachten voor de rechter verschijnen.

Regeling blokkeren zwempas aangepast na incident 1 mei

Voorheen zat er aan de regeling van het blokkeren van de zwempas een maximum van twee jaar, maar door de ernst van het incident van 1 mei werd besloten om de regeling aan te passen naar onbepaalde tijd. Met name het meebrengen van een mes naar het zwembad, was een belangrijke reden om de regeling aan te passen.

De gemeentewoordvoerder laat weten dat er van september 2017 tot en met 1 mei dit jaar 122 zwempassen geblokkeerd zijn in verband verschillende incidenten. De aard van de incidenten loopt uiteen; van schelden tot en met seksuele intimidatie.