Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdagmiddag tot dertig maanden celstraf geëist tegen twee mannen voor een zware mishandeling in Den Haag.

De 30-jarige verdachte zou samen met zijn 33-jarige medeverdachte en tevens broer op 10 januari een 30-jarige man tegen zijn hoofd hebben geschopt. "Hij bleef maar doorgaan met schoppen tegen het hoofd", vertelde een getuige later.

Het slachtoffer kon volgens de officier van justitie geen kant op omdat hij met zijn schouders tegen de grond werd gedrukt. Het geweld zou hem bijna zijn leven hebben gekost.

Ook trok een van de verdachten een wapen, zette dat op de borst van het slachtoffer en haalde de trekker over. Dat er geen kogels in zaten, wist het slachtoffer niet. "Die dacht echt dat verdachte hem wilde doodschieten", aldus de officier van justitie. "Ook zijn omstanders getuige geweest. Die schrokken zo, dat ze wegdoken achter een auto."

De aanleiding voor het geweld zou een ruzie zijn geweest over geld.

OM: 'Verdachte was ongecontroleerd gewelddadig'

De officier van justitie wees de rechtbank op de ongecontroleerde wijze waarop een van de verdachten het geweld toepaste op het slachtoffer. Ook die verdachte zelf verklaarde daarover bij de politie: "Ik heb hem overal getrapt, ook op zijn hoofd. Ik heb gewoon getrapt waar ik kon trappen."

De officier van justitie: "Het heftige geweld dat is gebruikt moet zeer beangstigend zijn geweest voor het slachtoffer. Maar ook op de omstanders had het grote impact."

Verdachten werden naar eigen zeggen afgeperst

De verdachten hebben verklaard dat ze het slachtoffer al langer kenden en dat ze door hem werden afgeperst. Ze handelden naar eigen zeggen uit noodweer. Dat is volgens het OM echter geen excuus. "Als de verdachten zich zo bedreigd voelden, hadden ze naar de politie moeten stappen."

Dat er sprake was van een dusdanig concrete dreiging dat geweld gerechtvaardigd was, vindt de officier van justitie niet aannemlijk. Tegen de dertigjarige verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van dertig maanden en een verplichte behandeling voor zijn vermeende agressieproblematiek. Tegen de 33-jarige verdachte werd twintig maanden cel geëist.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.