Boekenverzamelaar Wim van Eyle schenkt circa 3.500 Nederlandse misdaadromans uit de twintigste eeuw aan de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag.

Een van de boeken uit de collectie is een exemplaar van De leproos van Molokaï. Dat is een van de vier titels in de thrillerserie die Willem Frederik Hermans vlak na de oorlog publiceerde onder het pseudoniem Fjodor Klondyke.

Wim van Eyle (1936) verzamelde en onderzocht lange tijd Nederlandstalige misdaadromans. Hij stelde in 2008 een lexicon van Nederlandstalige misdaadauteurs op, waarin hij alle moderne Nederlandstalige 'spannende' boeken nauwgezet in kaart bracht.

Voorheen werd volgens de bibliotheek vaak sterk op dit genre neergekeken, waardoor veel uitgaven niet goed zijn bewaard. De schenking is daarom een belangrijke toevoeging aan de collectie triviale lectuur van de Koninklijke Bibliotheek. De nieuwe collectie omvat veel eerste drukken van vroege Nederlandse misdaadauteurs.

Vlaamse uitgaven in het misdaadgenre uit de verzameling van Van Eyle gaan op zijn verzoek naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.