De officier van justitie heeft drie jaar cel geëist tegen een 29-jarige man uit Den Haag. Hij wordt verdacht van elf strafbare feiten, waaronder heling, stalking, bedreiging, diefstal en verduistering.

De politie kwam de verdachte op het spoor na aangiftes van zijn buurman. Van december 2017 tot januari 2018 werd het huis van de man besmeurd met verf en ontlasting. Ook werden de ruiten ingegooid en werden stinkbommen en vuurwerk naar binnen gegooid. De man deed meerdere keren aangifte, waarna een camera werd geïnstalleerd.

Op de camerabeelden was uiteindelijk te zien dat de bovenbuurman van de man verantwoordelijk was voor de vernielingen. De politie ging op 10 januari de woning van de verdachte binnen. De man was niet thuis, maar agenten vonden in de woning honderden poststukken, kentekenbewijzen, identiteitsbewijzen en navigatiesystemen. Een groot deel daarvan bleek gestolen te zijn.

De politie startte een onderzoek en ontdekte dat de verdachte van meerdere mensen geld had gestolen door gebruik te maken van overschrijvingsboekjes op naam van de slachtoffers. Op die manier wist hij bijna een ton af te boeken van de rekeningen van anderen.

Elf strafbare feiten ten laste gelegd

Het Openbaar Ministerie legt de verdachte elf feiten ten laste. Zelf ontkent hij alles. De officier van justitie vindt echter dat de man begeleiding en behandeling nodig heeft.

"Zolang de verdachte zelf niets wil, wordt dat lastig. Dan resteert er niets anders dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf”, aldus de officier. Het OM eiste daarom drie jaar celstraf tegen de man.