Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag aan negen personen een celstraf of jeugddetentie tot 49 maanden opgelegd voor een reeks inbraken in de Haagse wijk Escamp en in het Westland.

In totaal stonden in deze strafzaak twaalf "jongvolwassenen" terecht. Drie van hen werden vrijgesproken van het plegen van inbraken.

De vier meerderjarige hoofdverdachten kregen gevangenisstraffen tussen de 26 en 49 maanden. De andere verdachten, waarvan er vier ten tijde van het plegen van de feiten minderjarig waren en waarop jeugdstrafrecht wordt toegepast, hebben gevangenisstraffen of jeugddetentie gekregen variërend tussen de vijf en vijftien maanden.

Bi het bepalen van de hoogte van de gevangenisstraf heeft het gerechtshof gekeken naar het aantal bewezen inbraken, evenals de mate van betrokkenheid bij de criminele (jeugd)groep. Ook is individueel afgewogen of het jeugdstrafrecht of het volwassen strafrecht moest worden toegepast.

Bij het opleggen van de straffen is bovendien rekening gehouden met de lange duur van het proces. Hierdoor zijn de gevangenisstraffen lager uitgevallen dan anders het geval was geweest.