De officier van justitie heeft zes jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van negen jaar geëist tegen een pastor uit Den Haag die drie zussen sinds de basisschoolleeftijd zou hebben misbruikt.

De verdachte was een bekende van de moeder van de zussen. Samen hielpen zij met het oprichten van een Ghanese kerk in Den Haag, schrijft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Door het goede contact dat daaruit ontstond en het feit dat de moeder en pastor dicht bij elkaar woonden, kwamen de slachtoffers regelmatig zonder ouderlijk toezicht bij de 59-jarige verdachte over de vloer.

Daar betastte hij de billen, borsten en schaamstreek van de zussen. Een van hen onderging driemaal een 'oliebehandeling' onder het mom van een ritueel gebed. Het slachtoffertje moest zich helemaal uitkleden en werd ingesmeerd met olie en betast.

Slachtoffers wisten niet dat hun zussen ook misbruikt werden

De slachtoffers hadden vanwege de rol van de pastor in de kerkgemeenschap veel ontzag voor hem. De man vertelde ze dat ze onder geen beding mochten vertellen over wat hij met ze deed. Als zij dit wel deden, zouden ze "zijn leven en dat van hun eigen familie kapotmaken".

Uit angst durfden de meisjes er met niemand over te praten, ook niet met elkaar. Zodoende hadden ze geen idee dat hun zussen ook slachtoffer waren van misbruik.

Moeder stapte niet direct naar politie

De verdachte stopte pas met het misbruik toen de meisjes achttien en twintig jaar oud waren. Toen de zussen van elkaar hoorden dat zij ook misbruikt waren, besloten ze hun moeder toch over het misbruik te vertellen.

Zij riep de pastor ter verantwoording en dit leidde tot gesprekken binnen de kerkgemeenschap. Omdat de pastor nooit een volmondige bekentenis gaf of zijn excuses aan de meisjes aanbood, besloten zij alsnog naar de politie te stappen.

OM ziet opgenomen bekentenissen als bewijs

Tegenover de politie ontkent de pastor het misbruik en stelt hij dat de zussen een complot tegen hem hebben gesmeed. Het OM stelt echter dat het geen moment aannemelijk wordt dat de slachtoffers dit zouden doen. "De zussen komen betrouwbaar, consistent en authentiek in hun emoties over", aldus justitie.

Geluidsfragmenten van gedeeltelijke bekentenissen tijdens gesprekken binnen de kerkgemeenschap worden als bewijs aangedragen. Mede daarom acht het OM de strafbare feiten bewezen.