Het gerechtshof in Den Haag heeft een Haagse vastgoedhandelaar dinsdag veroordeeld tot zes jaar celstraf voor hypotheekfraude, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting.

Het hof acht onder meer bewezen dat de man verschillende banken heeft opgelicht. Deze banken verstrekten hoge hypotheken op basis van valse werkgeversverklaringen en salarisstroken. De man gaf hieraan leiding en incasseerde via een ingewikkelde constructie de vaak te hoge verkoopsom.

De woningen moesten vaak per veiling worden verkocht omdat de maandlasten niet werden betaald. Een aantal keer kocht de man het geveilde pand vervolgens voor een zeer lage prijs terug. De koper bleef hierna met een hoge restschuld zitten, en de bank met een niet te innen vordering.

Het Haagse gerechtshof heeft tevens miljoenen euro's op bankrekeningen en uit woningen in beslag genomen. Hoewel deze woningen en rekeningen niet op naam van de dader stonden, waren die volgens het hof in feite wel van hem.

Tot slot acht het hof bewezen dat de man rechtbanken in Rotterdam en Assen heeft opgelicht of een poging daartoe heeft gedaan. Zo gaf hij rechtbank onder meer een valse voorstelling van zaken onder een andere naam.