Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag werkstraffen geëist van 120 tot 240 uur tegen twee broers en een zus uit Den Haag voor het stelen van gegevens van het officiële theorie-rijexamen.

De officier van justitie zei dinsdag voor de rechtbank in Den Haag dat de drie zich samen bezighielden met het stelen van examenopgaven bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Klanten van hun rijschool Directgeslaagd konden met die gegevens makkelijk slagen voor hun examen, ook al hadden ze niet de benodigde kennis. De examenvragen werden ontvreemd met onder meer spionagebrillen en andere apparatuur.

Een broer deed daarvoor tientallen keren examen.

Familieleden werden aangehouden op Schiphol

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen twee medeverdachten boetes van 5000 en 17.000 euro, wegens witwassen van geld dat de hoofdverdachte Rifat B. als rijschoolhouder had opgestreken.

Leden van de familie B. en schoonfamilie A. werden begin 2014 aangehouden op Schiphol toen zij naar Turkije wilden reizen. Ze hadden allen duizenden euro's cash bij zich, afkomstig van een misdrijf, stelde de aanklaagster.