Een inmiddels ontslagen politie-inspecteur (63) van de eenheid Den Haag is maandag veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf wegens corruptie. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat de man tussen mei 2015 en oktober 2017 veelvuldig vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen heeft gehaald.

De man, John B. uit Zoetermeer, deelde die informatie onder andere met een 51-jarige man uit Raamsdonkveer, een neef. Deze Brabander kreeg wegens omkoping een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

B. was leidinggevende bij de dienst beveiligen en bewaken. Hij vroeg van tientallen mensen, veelal uit het criminele milieu, informatie op. Er zijn geen signalen dat lopende politie-onderzoeken door zijn acties zijn gehinderd. B. kon ook niet in zware recherche-onderzoeken neuzen.

B. heeft verklaard dat het om een gunst ging en hij er geen geld voor kreeg. Maar de rechtbank acht bewezen dat hij er wel geld voor kreeg, hoewel dat beperkte bedragen waren. De rechtbank rekent het B. aan dat hij de ernst van zijn corrupte handelen niet volledig lijkt in te zien.