De politie heeft dinsdag bij de grote politieactie naar zogenoemde spookbewoning in de Haagse wijk Ypenburg 6,5 miljoen euro aan contant geld aangetroffen.

Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend. Eerder was al gezegd dat er miljoenen waren gevonden.

Naast de miljoenen euro's nam de politie ook vijf vuurwapens en veertien auto's in beslag. Ook werden er achttien personen aangehouden. De actie van politie en overheidsdiensten - zoals het Openbaar Ministerie (OM), de FIOD, de Belastingdienst en de gemeente Den Haag - begon dinsdag in alle vroegte.

Volgens het OM zijn vrijdag elf verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze blijven nog zeker twee weken vastzitten. Zeven anderen werden niet voorgeleid en zijn op vrije voeten. Ze zijn nog wel verdachten.

Deel verdachten verhuurbemiddelaars

De hoofdverdachte is een 43-jarige man uit Nootdorp. Hij en twee andere verdachten, een 36-jarige Rijswijker en een 57-jarige Zoetermeerder, zouden verhuurbemiddelaars zijn die de woningen regelden voor de bewoners.

Omdat in veel gevallen bij de gemeente niemand in de woningen stond ingeschreven, konden die ongestoord hun gang gaan. De verdachten zouden veel huur contant hebben ontvangen en witgewassen.

De andere verdachten die nog vastzitten, bevonden zich in de woningen waar verdachte zaken werden aangetroffen, waaronder vuurwapens en drugs. De gemeente heeft een van de 27 spookwoningen gesloten wegens drugshandel. Zeven verdachten zitten in beperkingen. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Volgens de politie gaat achter de deuren van de spookwoningen "een hele criminele wereld schuil". Spookbewoning valt onder de zogenoemde ondermijnende criminaliteit, waarbij de boven- en de onderwereld met elkaar verbonden zijn.

Onder de verdachten is een beleidsmedewerker van de directie Facilitair Management van de politie, werd eerder vrijdag bekendgemaakt. Hij is buiten functie gesteld. Hij wordt verdacht van witwassen.