Wethouder Richard de Mos van Buitenruimte gaf maandag het startsignaal van de driejarige zwerfafvalcampagne "Samen houden we Den Haag schoon".

De campagne richt zich op verschillende soorten zwerfafval en verschillende locaties in Den Haag. Voorbeelden zijn peuken en kauwgom in school-, winkel- en horecagebieden, zwerfafval op het strand en de Haagse Markt, en afval dat naast containers gezet wordt.

Onderdeel van de zwerfafvalcampagne is een scholenproject van de gemeente Den Haag, vier Haagse middelbare scholen en de Grondstofjutters.

Jongeren is gevraagd om mee te denken over een aantal concrete uitdagingen op het gebied van zwerfafval in de stad.

Haagse scholieren deden onderzoek naar problemen

In teams deden de Haagse scholieren onderzoek naar de problemen met zwerfafval. Vervolgens bedachten zij oplossingen om zwerfafval te voorkomen.

Met hulp van de gemeente willen drie meisjes leerlingen opleiden als ambassadeurs om een voorbeeldfunctie te vervullen. Hiernaast willen zij met posters zoals "No plastic is fantastic" leerlingen confronteren met het probleem.

De uitvoering van het idee ligt bij het winnende team. De gemeente zal de scholieren zo goed mogelijk helpen en begeleiden om het idee mee te nemen als onderdeel van de campagne.