Tussen de 250 en 300 politieagenten hebben maandagochtend in Den Haag actiegevoerd tegen de pensioenmaatregelen van het kabinet-Rutte. De agenten blokkeerden de toegang tot het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ook bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op de Koekamp bij het Malieveld demonstreerden agenten.

Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW, sprak de agenten toe en zei de zorgen van de politiemensen te delen. Hij roept de vakbonden op snel weer om de tafel te komen voor pensioenonderhandelingen.

"We kunnen dit voor de verkiezingen fixen", aldus De Boer, die na zijn toespraak niet meer het gebouw in mocht.

Ook bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op de Koekamp bij het Malieveld demonstreren politiemensen. Zij zijn het niet eens met de huidige pensioenleeftijd en zullen tot aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart blijven protesteren.

"We zijn zeer tevreden over de opkomst bij de actie", zegt Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. "We hadden ongeveer het aantal deelnemers dat we vooraf hadden verwacht." De agenten voerden onder meer een spandoek met zich mee met het opschrift: "Politie laten doorwerken tot 68 is ongezond, onveilig, ondankbaar."

Acties gaan door tot een deal gesloten is

Volgens Van de Kamp gaan de acties door, ook als de partijen weer gaan onderhandelen over de hervorming van het pensioenstelsel. "Onze achterban is het echt zat. Dit gaat pas ophouden als er een deal is en niet eerder."

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken zei het de frustratie van de actievoerders te begrijpen. Hij wil graag snel weer met bonden om de tafel gaan zitten. Dat gaat alleen gebeuren als er een beter bod komt, waarschuwde Van de Kamp.

Leden van de politievakbonden blokkeren de ingang van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (Foto: ANP)