Duizenden scholieren demonstreren donderdag in Den Haag tegen klimaatverandering. Ze volgen daarmee het voorbeeld van leeftijdsgenoten in België.

  • Duizenden scholieren spijbelen donderdag om te protesteren
  • Ze eisen meer actie tegen klimaatverandering
  • Protestmars rond 11.30 uur gestart vanaf Malieveld
donderdag 7 februari 2019 om 12:22
De mars is zo goed als afgelopen. De demonstratie gaat nog heel even door op het Malieveld, het eindpunt van de mars. Veel scholieren zijn al onderweg naar huis. Hierbij sluiten we het liveblog af.
donderdag 7 februari 2019 om 12:17
In Den Haag werd rekening gehouden met ongeveer vierduizend jongeren, maar volgens de organisatie lijken er zeker twee zoveel mensen te zijn gekomen. De politie kan dit niet bevestigen. Een woordvoerder benadrukt dat de politie geen cijfers bijhoudt over het aantal deelnemers.
donderdag 7 februari 2019 om 11:51
Hoe zit het eigenlijk met het spijbelen? De scholieren komen niet automatisch in de problemen. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze met incidenteel verzuim omgaan. Pas als een scholier in een periode van vier weken meer dan zestien uur afwezig is, moet de school dit melden bij de gemeente.

De instantie voor leerplichtambtenaren zei vorige week dat er formeel gezien "pas sprake is van spijbelen als de school deze activiteit niet vindt aansluiten bij het onderwijsprogramma". Als de school deelname wel gerechtvaardigd vindt, hoeft er ook geen melding van te worden gemaakt.
donderdag 7 februari 2019 om 11:40
Vele actievoerders zijn met de trein naar Den Haag gereisd, waardoor 's ochtends meerdere treinen overvol waren. Ook nu is het weer druk op Den Haag Centraal. De politie vraagt de scholieren op de terugreis de juiste ingang te nemen om drukte te voorkomen: de linkeringang voor richting Leiden en Amsterdam en de rechteringang voor richting Rotterdam.
donderdag 7 februari 2019 om 11:20
De mars is volgens de organisatie grotendeels afgelopen. De deelnemers eindigen op het Malieveld, waar ze ook met hun actie begonnen.
donderdag 7 februari 2019 om 11:13
De politie spreekt van vierduizend tot vijfduizend demonstranten. Een van de organisatoren denkt dat het er aanzienlijk meer zijn. (Foto: ANP)
donderdag 7 februari 2019 om 11:07
Het idee voor de mars komt uit België. Daar zijn tienduizenden mensen de straat zijn opgegaan, omdat ze zich zorgen maken over klimaatverandering en de opwarming van de aarde.
donderdag 7 februari 2019 om 11:06
Duizenden scholieren komen samen voor Klimaatmars
Duizenden scholieren komen samen voor Klimaatmars
donderdag 7 februari 2019 om 10:51
Niet iedereen is het eens met de actievoerders om de protestmars op een schooldag te houden. Critici zijn van mening dat het ook in het weekend kon. "De overheid heeft eigenlijk een klimaatplan opgesteld waar ze zich eigenlijk niet aan houden", zegt demonstrant Colin (16) in een van de Instagram Stories van NU.nl. "Omdat zij zich niet aan hun afspraken houden, houden wij ons ook niet aan onze afspraken."
donderdag 7 februari 2019 om 10:39
Veel demonstranten zijn met de trein naar Den Haag gekomen. Er zijn nog steeds mensen onderweg. "Het is drukker dan vooraf was verwacht", aldus de NS. De vervoerder vraagt de demonstranten om na aankomst in Den Haag niet in de stationshal te blijven hangen, maar meteen naar het Malieveld te gaan, zodat ze ruimte maken voor mensen die later aankomen. (Foto: Coen Cuppen)