Openbaar vervoerbedrijf HTM heeft twee medewerkers van de afdeling Controle & Veiligheid ontslagen vanwege ongeoorloofde nevenwerkzaamheden en belangenverstrengeling rond de aanbesteding van beveiliging in trams, bussen en op haltes. Twee andere medewerkers op dezelfde afdeling zijn berispt en het proces van de aanbesteding is gestopt.

De directie van het bedrijf ontving eind 2018 concrete informatie over misdragingen van werknemers op de betrokken afdeling, waarop de directie een extern bureau inschakelde om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren.

Daaruit bleek dat één van de werknemers persoonlijk betrokken was bij een beveiligingsbedrijf dat zich voor de aanbesteding had ingeschreven. Ook zou deze werknemer vertrouwelijke informatie met het bedrijf gedeeld hebben.

De andere ontslagen medewerker verrichtte onder werktijd ongeoorloofde nevenwerkzaamheden door HTM-medewerkers in te zetten voor de beveiliging van commerciële evenementen. Daar ontving hij een vergoeding voor.

De directie van HTM neemt binnenkort een besluit in welke vorm de beveiligingsdiensten worden voortgezet nu de aanbesteding van het contract is afgebroken. Tot die tijd blijft de huidige dienstverlener de beveiligingsdiensten aan HTM leveren.