Door het springtij van deze week in Scheveningen zijn de spijkers die in de pallets van het vreugdevuur zaten verspreid over het strand geraakt.

De gemeente Den Haag roept mensen op om voorzichtig te zijn als ze hun hond uitlaten op het strand. De spijkers liggen ook bij het Zuiderstrand, aan de andere kant van de haven van Scheveningen.

De buurten Scheveningen en Duindorp maken elk jaar grote vreugdevuren op het strand. Ze strijden om de grootste houtstapel te hebben. Bij het Scheveningse vuur ging het dit jaar mis. De wind blies de vonken naar land. De regen van brandende houtsnippers veroorzaakte veel schade aan huizen, tuinen en auto's.

In de regels over de stapels, die eerder na veiligheids- en risicoanalyses waren vastgelegd, stond dat de stapels niet hoger dan 35 meter en niet groter dan 10.000 kuub mochten worden.

De brandstapel die kort na de jaarwisseling in brand werd gestoken, voldeed niet aan die eisen. Volgens burgemeester Pauline Krikke was het bouwwerk 13 meter te hoog.

OVV gaat vreugdevuur onderzoeken

Eerder op woensdag werd bekend dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) het vreugdevuur gaat onderzoeken. De raad gaat onder meer kijken naar de voorbereiding van het vreugdevuur en naar de problemen die na het aansteken zijn ontstaan.

Het is de bedoeling dat de resultaten van het onderzoek rond het najaar bekend zijn. Dat is voordat de eventuele voorbereidingen op de vreugdevuren voor de eerstvolgende jaarwisseling beginnen.