Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van tien jaar en tbs geëist tegen Gerard P., de man die verdacht wordt van de dood en het zoekmaken van zijn vriendin Maria de Jesus dos Santos Goncalves.

De officier van justitie beschuldigt de verdachte ervan dat hij in augustus 2017 de uit Portugal afkomstige vrouw uit Den Haag in een opwelling, maar wel met opzet heeft doodgestoken in hun flat.

Daarna stopte hij haar lijk in een koffer, verzwaarde deze met beton en dumpte die in het Starnmeer bij Alkmaar. Pas tien weken later werd het slachtoffer gevonden, na een lang vermissingsonderzoek. Daarbij zijn camerabeelden gebruikt die van de verdachte zijn gemaakt in de hal en lift van het flatgebouw. Daarop is te zien dat hij de zware koffer met een steekkar de flat uitrijdt.

P. zei vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat het niet zijn bedoeling was om haar te doden, maar dat "hij helemaal losging" toen zij hem na de zoveelste ruzie met een mes wilde aanvallen. Hij zei haar te hebben geschopt en geslagen en hij zei dat hij daarna haar keel dichtdrukte. Ze waren volgens hem allebei onder invloed van cocaïne en drank.

P. verdacht van nog een moord

Uit sectie blijkt dat de vrouw door zeven messteken is overleden. Maar P. hield vol dat hij haar heeft gestoken toen ze al dood was. P. en zijn Portugese vriendin zouden een stormachtige relatie met elkaar hebben gehad. Ze kampten alle twee met verslavingen.

P. wordt verdacht van nog een moord bleek tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de Haagse rechtbank. Het zou gaan om een prostituee. Meer informatie kon het OM nog niet geven, omdat het onderzoek nog loopt.

De aanklaagster geloofde zijn verhaal niet. Ze kon voorbedachten rade niet bewijzen, maar volgens haar staat vast dat P. in een vlaag van woede Maria echt dood wilde maken. Ze wees op het zeer grove geweld en het ontbreken van berouw nadien.

Zo speldde hij wekenlang iedereen, ook de politie, op de mouw dat Maria was vertrokken na een ruzie en dat hij haar erg miste. Pas toen haar lichaam werd gevonden door duikers, bekende hij zijn betrokkenheid.

Volgens de officier van justitie lijdt P. aan een ziekelijke stoornis en is het onverantwoord als hij zonder behandeling zou terugkeren in de maatschappij.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!