Leden van de actiegroep Identitair Verzet mogen op 28 oktober niet in de buurt van de As-Soennah-moskee demonstreren. Met die maatregel wil burgemeester Pauline Krikke voorkomen dat de zaak uit de hand loopt.

De gemeente had eerder al laten weten dat een betoging pal voor de deur van de As-Soennah-moskee niet zou worden toegestaan. Krikke geeft Identitair Verzet wel toestemming om te betogen op de Koekamp in het centrum van Den Haag.

Donderdag is besloten ook geen toestemming te geven voor een samenkomst van Identitair Verzet iets verder van de moskee vandaan. Dat zou volgens de gemeente onverantwoord zijn geweest.

"Zo is op sociale media door verschillende groepen opgeroepen tot verzet tegen deze demonstratie", aldus de woordvoerder van Krikke. "Daaronder was ook de groepering die onlangs bij een Pegida-demonstratie in Utrecht van zich liet horen. Dat liep toen zo uit de hand dat de politie op last van de burgemeester de demonstratie voortijdig heeft moeten afbreken.''

Het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) vindt het onbegrijpelijk dat groepen als Identitair Verzet in Den Haag mogen betogen. Om een tegengeluid te laten horen, houdt de SIORH op 28 oktober zelf een manifestatie op het terrein van de As-Soennah-moskee.