In de omgeving van Centraal, Hollands Spoor (HS) en Laan van NOI worden ongeveer tienduizend woningen gebouwd. Een groot deel daarvan zal hoogbouw zijn, te vergelijken met het Strijkijzer, aan het Rijswijkseplein.

Dat heeft de Haagse wethouder Boudewijn Revis van VVD, stadsontwikkeling en wonen, maandagmiddag bekend gemaakt, meldt Omroep West.

De stad is sinds het begin van de eeuw gegroeid van 460.000 inwoners naar bijna 535.000 nu. De komende 25 jaar zouden er steeds meer nieuwe mensen bijkomen, zo rond de 4000 of 5000 per jaar.

Wethouder wil snel starten met bouw

Het nieuwe college heeft twee plekken aangewezen waar veel nieuwe woningen bij kunnen komen. Het gaat om Zuidwest en het Central Innovation District. Dat is in grote lijnen de driehoek tussen de stations Centraal, HS en Laan van NOI.

Revis stuurde maandag voorstellen aan de raad om in drie gebieden aan de slag te gaan. Het gaat om de Laan van NOI, de oostkant van Centraal en de Laakzijde bij HS. Hier doen zich volgens hem kansen voor 'om op relatief korte termijn een aanzienlijke aanvulling van de planvoorraad aan woningbouwlocaties te realiseren'. Zo wordt voorkomen dat de woningbouw afneemt vanaf 2020.

Rond Laan van NOI zouden 1.200 tot 2.000 woningen kunnen komen. Hiervoor wordt dit gebied ook helemaal opnieuw ingericht. Er komt een nieuw plan voor het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meeste woningen rond HS

De meeste woningen komen rond HS. Hier is ruimte voor tussen de 5.000 en 7.000 woningen, aldus de wethouder. Aan de Laakhavenzijde van het station komt veel hoogbouw. Ook moet dit deel van de stad beter worden verbonden met het centrum.