De gemeente Den Haag vindt dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) de tijd moet nemen voor een ander rekenmodel voor de bijstand. 

Den Haag krijgt in 2016 volgens de rekenregels iets meer geld. Maar de 2,3 miljoen euro stemt wethouder Rabin Baldewsingh niet bepaald tot tevredenheid.

"In 2014 hebben we nog 367 miljoen gekregen en in 2015 329 miljoen. We moeten het dan nog altijd met 36 miljoen minder doen dan twee jaar daarvoor. Dat is gigantisch veel. Ik ben daar dan ook zeer ontstemd over", zegt Baldewsingh. 

Ondoordacht

"Het kabinet zegt dat na de crisis het licht weer schijnt in het dal. Maar dat geldt nog zeker niet voor de gemeenten. Dit is een ondoordacht plan. De staatssecretaris moet de tijd nemen om met een ander model te komen."

De gemeente Den Haag verzet zich al lange tijd tegen het nieuwe rekenmodel. In het begin van dit jaar is Den Haag een juridische procedure tegen de Staat gestart. De dagvaarding is vorige week officieel de deur uitgegaan.

Bezuinigen

"Utrecht heeft zich al bij ons aangesloten. Ik hoop dat Amsterdam dat ook doet, want de grote gemeenten worden onevenredig hard getroffen ten faveure van de kleine en middelgrote gemeenten. Voor ons is het ook niet helder waarom dit zo wordt berekend. We snappen dat het kabinet moest bezuinigen, maar hier is niet goed over nagedacht.''

De gemeente heeft zelf een onderzoek gedaan en diverse verbeteringen voorgesteld voor het plan. "We willen allemaal een goed systeem, maar dit knelt. Ik pleit er daarom voor terug te gaan naar het oude model totdat er een nieuw model is dat wel goed werkt.''

Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten, pleit ook voor een rustpauze. De komende twee jaar moeten worden gebruikt om het model te verbeteren, vindt de organisatie.