Het Haagse Aloysius College geeft vanaf 23 november geen les meer aan leerlingen die niet in een examenklas zitten.

Dat staat in een plan van aanpak dat het Aloysius College woensdag aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft gestuurd.

De school blijft nog wel open voor leerlingen die dit schooljaar eindexamen doen. Een deel van de docenten blijft speciaal daarvoor aan tot 31 juli 2016, het eind van de examenperiode.

Dekker had op snelle sluiting van de school aangedrongen, omdat die ''zwak, zeer zwak is en over een paar maanden financieel gaat vastdraaien''.

Intensieve begeleiding

Leerlingen uit de lagere klassen moeten op korte termijn onderdak zoeken bij andere middelbare scholen in Den Haag. Ze worden daarbij intensief begeleid. Volgens een woordvoerder van de school zijn er op veertig scholen in de regio voldoende plaatsen om alle leerlingen onder te brengen.

Op het Aloysius College zitten 566 leerlingen. Van hen doen er 168 dit jaar eindexamen. De leerlingen, hun ouders en de docenten zijn woensdag over het plan ingelicht.

Prominenten

De Haagse school werd al eerder met sluiting bedreigd, door geldgebrek, een teruglopend leerlingenaantal en financieel mismanagement. In december 2014 werd een reddingsplan opgesteld, met hulp van prominente oud-leerlingen als oud-minister Ben Bot en RTL-verslaggever Jos Heymans.

Maar in juli van dit jaar bleek de redding van de school, die in 1917 werd opgericht, niet haalbaar. De kwaliteit van het onderwijs en de financiële situatie waren te slecht, zo bleek uit een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie.