Ongeveer honderd varkensboeren voeren donderdag actie bij de Tweede Kamer in Den Haag. De boeren willen minder strenge eisen om de concurrentie aan te kunnen met andere Europese landen.

Dat meldt Omroep West.

Gesprekken tussen de boeren en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zijn op niets uitgelopen. Lastenverlichting en minder strenge eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn willen de boeren. Tijdens de actie worden gratis broodjes beenham uitgedeeld.

Dijksma heeft aangegeven te willen kijken of de prijs van keuringen aangepast kan worden, ze wil geen concessies doen op de regelgeving rondom milieu en dierenwelzijn. De boeren dreigen met meer acties.

Aanpak

Regeringspartijen VVD en PvdA verschillen van mening hoe de problemen in de varkenssector moeten worden aangepakt. De liberalen willen minder regels voor de varkensboeren, maar de coalitiepartner ziet daar niks in.

Volgens Sjoera Dikkers (PvdA) moet de sector zich richten op de nichemarkt en duurzaam gaan produceren. Vermindering van regels om de problemen op te lossen is voor haar "onbespreekbaar". Die regels zijn er niet gekomen omdat alles zo soepel liep in de sector, voegde ze eraan toe.