De eigenaar van een bakkerszaak in de Haagse Schilderswijk heeft aangifte gedaan tegen de politie omdat hij in zijn zaak zonder aanleiding door ME'ers is geslagen.

Hij en zijn jongere broer Yusuf stonden in de nacht van woensdag op donderdag achter de toonbank toen ze er met de wapenstok werden geslagen.

De broers hebben er onder meer gekneusde ribben aan overgehouden. Yunus werd hard aangepakt toen hij als eigenaar de zaak niet meteen wilde verlaten omdat hij nog brood moest bakken. Yusuf kreeg klappen toen hij de ME'er die zijn broer sloeg, wilde tegenhouden.

Ze dienen ook een klacht in bij de korpschef en bij burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag. De rellen in de Schilderswijk ontstonden vorige week na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die hoogstwaarschijnlijk is gestikt door toedoen van agenten die hem arresteerden.

"Het staat buiten kijf dat de agenten roekeloos, in strijd met de geldende procedures en buitenproportioneel hebben gehandeld. De agenten hadden in elk geval geen aantoonbare reden om ze op deze manier te behandelen. Dit blijkt duidelijk uit de camerabeelden", laat hun advocaat Ümit Arslan weten.

Een politiewoordvoerder noemt het "betreurenswaardig dat ook in dit geval een goedwillende ondernemer gedupeerd lijkt te zijn".

Stenengooiers

Volgens de politie constateerden agenten van de arrestatie-eenheid dat "jeugdige stenengooiers de bakkerij in vluchtten en via de achterzijde het pand weer verlieten". De bakkerij moest daarom zo snel mogelijk worden ontruimd.

"Het verhaal met binnenvluchtende relschoppers lijkt uit de duim gezogen om een rechtvaardiging te creëren voor de inval", stelt Arslan. Volgens hem is aan Yunus niet gezegd waarom de politie binnenviel.

Zuur

"Wat zich heeft afgespeeld is extra zuur voor de eigenaar van de bakkerij, omdat hij zich tijdens de rellen uiterst verantwoordelijk heeft gedragen door als buurtvrijwilliger op te treden om de rust in de wijk te bewaren", aldus Arslan.

De politie zegt dat de zaak wordt uitgezocht. "We beseffen ons terdege de impact die het voorval op de bakker heeft en daarom zijn een vertegenwoordiger van de leiding van bureau De Heemstraat en de wijkagent de afgelopen dagen met hem in gesprek gegaan."