Een Nederlands vissersschip, de Frank Bonefaas uit Scheveningen, is mild bestraft nadat het vorig jaar was betrapt op illegaal vissen op makreel bij Engeland. 

De vissers moeten een boete betalen, maar die is een fractie van de opbrengst van de vangst; die mogen ze houden en verkopen. Dat meldde de Britse krant The Times woensdag op basis van de Marine Management Organisation, die voor de Britse overheid de visserij in de gaten houdt.

De Britse marine had het schip in maart 2014 geënterd bij het zuidwesten van Engeland. In het ruim zat meer dan 632.000 kilo makreel. De vis was in de weken ervoor gevangen in een beschermd gebied.

Nu de vangst mag worden verkocht, kan dat de eigenaar tonnen opleveren. Maar een rechtbank in Cornwall heeft een boete van ongeveer 100.000 pond opgelegd, omgerekend ruim 140.000 euro.

Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace is boos over de gang van zaken. "Greenpeace vindt het onacceptabel dat de boete slechts een fractie is van de winst die de reder nog steeds met de vis kan maken", liet de organisatie woensdag weten.

Het is volgens Greenpeace in vijf jaar tijd al de vijfde verdenking van illegale vispraktijken door de Pelagic Freezer-trawler Association, het rederijenverband waar ook de Frank Bonefaas onder valt. Herhaaldelijk in de fout gaan moet gevolgen hebben voor de subsidies die de rederijen krijgen, aldus Greenpeace.