De Haagse wijk Bezuidenhout herdenkt zondag het 'vergissingsbombardement' van 3 maart 1945. De Britse luchtmacht wilde toen eigenlijk de Duitse raketten in het bos naast de wijk bombarderen, maar door een foutje werden de bommen op Bezuidenhout gegooid.

De herdenking is in de Christus Triumfatorkerk in de wijk. Onder anderen burgemeester Jozias van Aartsen houdt een toespraak.

Daarna worden bloemen gelegd bij een monument in de wijk dat de bommenregen overleefde. Tot slot is er een herdenkingsconcert bij het Koninklijk Conservatorium, dat in de wijk is gevestigd.

Theatervoorstelling

Vanwege het 'jubileum' heeft acteur Bram van der Vlugt een theatervoorstelling gemaakt. Als tienjarig jongetje overleefde hij de bommenregen op zijn wijk. Met zijn zoon en dochter en een goede vriend vertelt hij de over de dag.

De voorstelling is zaterdagavond in de Koninklijke Schouwburg, die beschadigd raakte door het bombardement.

V2-raketten

De Britten moesten eigenlijk de gevaarlijke Duitse V2-raketten bombarderen in het Haagse Bos, dat naast Bezuidenhout ligt. Bij de voorbereiding werden die doelen echter verkeerd aangegeven op de kaarten voor de piloten.

Bezuidenhout kreeg daardoor de volle laag. De bommen maakten ook de gebouwen aan het Korte Voorhout in het centrum van Den Haag met de grond gelijk. Na de oorlog zijn daar het ministerie van Financiën en de Amerikaanse en Franse ambassades gebouwd.