De Haagse crimineel Reda N. moet veertien jaar de cel in voor onder meer de gewelddadige overval op miljonair Wim Zegwaard.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

Tegen de 27-jarige N. was zestien jaar geëist. Zegwaard en zijn vrouw werden in 2012 in hun Rijswijkse villa beroofd van geld en horloges.

De steenrijke ondernemer loofde een beloning uit van 100.000 euro voor de gouden tip. N. is voor de overval op Zegwaard veroordeeld ondanks een gebrek aan rechtstreeks bewijs. Maar volgens de rechter kan het toch niet anders dan dat hij één van de daders is geweest.

Zo vertrok hij kort na de overval naar Marokko en was hij betrokken was bij het in brand steken van een zelfde type auto als waarmee de overval op Zegwaard is gepleegd. Verder was hij betrokken bij het te gelde maken van de buitgemaakte horloges. Na de overval beschikte hij bovendien over grote sommen geld, terwijl hij verder geen legale inkomsten had.

N. is ook veroordeeld voor een overval op een gezin op de Straatweg in Rotterdam. Uit tapgesprekken is gebleken dat hij intensief bemoeienis had bij de voorbereiding. Ook trof de politie handschoenen aan in het water onder het balkon waarop hij werd aangehouden. Op de handschoenen zat DNA van een van de kinderen in de overvallen woning.

Voor een derde overval, op een vleeshandelaar in Honselersdijk, is N. wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.