Het aantal ondervoede kinderen in ons land neemt toe. Vooral hoger opgeleide ouders willen 'te gezond' eten, waardoor zij steeds meer voedingsmiddelen van het menu van hun kinderen schrappen.

Daarvoor waarschuwt kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag zaterdag in het AD

Vlak voor kerst kreeg het Kinderziekenhuis er in 2,5 week tijd zelfs zeven nieuwe patiënten bij met klachten door ondervoeding. "Daar schrok ik zo van, dat ik besloot: we moeten wat doen."

En daarom zegt ze: pas op met 'te gezonde' voeding. Aan de huidige gezondheidsrage kleven risico's, zegt ze. "Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport."

Schrama wijt het doorslaan in gezond eten aan de campagne tegen zwaarlijvigheid en de hype rond boeken als De Voedselzandloper. "Het speelt vooral bij hoger opgeleiden."