Jozias van Aartsen heeft donderdag de aanslag in Parijs scherp veroordeeld. De burgemeester van Den Haag deed dat in een toespraak op het Plein, waar duizenden mensen zich donderdagavond verzamelden.

In Den Haag is, net als in een groot aantal andere Nederlandse steden, donderdagavond gedemonstreerd als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs, waarbij twaalf mensen werden doodgeschoten. 

"Vandaag zijn wij hier bijeen, verenigd in onze afschuw over wat in Parijs is gebeurd. In hechte verbondenheid met Frankrijk en de Franse bevolking", aldus Van Aartsen.

"Eensgezind en met open vizier, niet laf verborgen achter bivakmutsen. Niet gebogen, maar rechtopstaand. Rechtopstaand op het fundament van onze democratische beginselen. Tolerant tegenover onze medeburgers. Maar onverzoenlijk tegenover wie onze rechsstaat aanvalt."

Veel demonstranten in Den Haag hielden potloden en kwasten in de lucht. Ook hadden mensen spotprenten en borden met daarop de tekst 'Je suis Charlie' bij zich.

Minuut stilte

De demonstratie verliep gelijktijdig met een stille tocht in Parijs. Kort daarop zal de menigte langs de plaquette voor het vrije woord lopen bij de ingang van Nieuwspoort. Daar legden de burgemeester en een medewerker van het Franse consulaat kransen neer. De tocht sloot af op het Spuiplein.

Op het Centraal Station van Den Haag stond een digitaal scherm van 35 vierkante meter. Jongerenorganisaties van drie politieke partijen hielden daar een steunbetuiging.

De staatssecretarissen Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) waren ook aanwezig bij de demonstratie in Den Haag.

Extra beveiliging

Van Aartsen heeft de politie opdracht gegeven gebouwen van Franse instellingen in Den Haag extra te beveiligen. Dat heeft een woordvoerder van Van Aartsen woensdag gezegd. Woensdagavond hebben ongeveer zeventig man een wake gehouden op het Spuiplein in de hofstad. Onder meer de Franse ambassadeur was hierbij aanwezig meldt Omroep West.

De beveiliging is aangescherpt naar aanleiding van de aanslag in Parijs bij de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf mensen omkwamen.

Om welke Franse instellingen het gaat, wilde de woordvoerder uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. ''Maar daar zijn er heel wat van.''

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag