Bij het ontslag van acht leden van de Koninklijke Marechaussee die betrokken waren bij de diefstal van snoepgoed uit een automaat is sprake van willekeur.

Dat zegt advocaat Sébas Diekstra, die twee van de ontslagenen bijstaat in hun verweer. De diefstal had plaats bij de Koninklijke Stallen in Den Haag.

Marechaussees die ook aan de automaat hebben staan schudden, maar geen buit maakten, mogen wel in dienst blijven, bevestigt Diekstra zaterdag een bericht in De Telegraaf. Dat geldt onder meer ook voor toekijkende collega’s die niet ingrepen of het snoep opaten hoewel ze hadden gezien wat er was gebeurd. Hij verwijst naar een schrijven hierover van het ministerie van Defensie.

'Geknutselde constructie'

"Dus als een reep Mars niet uit de automaat valt, maar erin blijft zitten, kom je met de schrik vrij. Er wordt een onnavolgbaar onderscheid gemaakt. Een poging tot diefstal is ook gewoon diefstal", aldus de advocaat. Hij spreekt van "een gekunstelde constructie om niet een hele beveiligingsafdeling te hoeven ontslaan. De integriteitsnormen van deze politieorganisatie moeten kennelijk wijken voor een organisatorisch belang."

Acht marechaussees werd ontslag aangezegd omdat ze zonder te betalen snoep meenamen uit de automaat, maakte de marechaussee in juli bekend. Zij vielen door de mand omdat een camera was opgehangen nadat de exploitant aangifte had gedaan.

Snoep

Het snoep kwam uit de automaat door eraan te schudden of met de klep te rommelen. In totaal negentien marechaussees kwamen in beeld bij het onderzoek. Al naar gelang hun betrokkenheid volgde een disciplinair traject, met in de acht ergste gevallen ontslag.

De marechaussee zei zaterdag in een reactie de uitkomsten van de procedure van de advocaat af te wachten.