Het Van Gogh Museum in Amsterdam stelde dit jaar een verbod in op het maken van foto's met smartphones en tablets. Het Mauritshuis in Den Haag heeft het fotoverbod losgelaten na de heropening in juni.

''De reacties hierop zijn positief’’, laat een woordvoerster weten. ''We hebben veel bezoekers uit het buitenland en die vinden het prettig als ze een foto kunnen maken als herinnering voor thuis.''

Mensen klaagden in het Van Gogh Museum over de 'smartphoneterreur' - ze konden de beroemde schilderijen amper meer zien. Het museum heeft daarom een fotografieverbod ingesteld in de zalen. Bezoekers mogen alleen op speciale fotoplekken - met een uitvergrote replica van een schilderij van Van Gogh op de achtergrond - hun mobieltje tevoorschijn halen.

''Het werkt'', aldus een zegsman. ''Mensen houden zich er keurig aan.'' Maar de actie krijgt echter geen navolging. Sommige kunstmusea juichen het zelfs toe als bezoekers een foto maken van een kunstwerk.

Boijmans van Beuningen

Zo moedigt Boijmans van Beuningen in Rotterdam het juist aan. ''We vinden het heel leuk als mensen foto's nemen'', zegt hoofd tentoonstellingen Cathy Jacob. ''Het levert positieve publiciteit op, omdat het mensen het op Facebook zetten en anderen dat weer liken. Het past bij de huidige tijd: de hele maatschappij zit vol met beeldcultuur.''

Alleen bij sommige tentoonstellingen moet het museum verbodsbordjes neerzetten. Bij de expositie rond Brancusi en Rosso eerder dit jaar wilde de helft van de bruikleengevers niet dat hun werken werden gefotografeerd.