Heracles Almelo heeft zondag goede zaken gedaan in de kelder van de eredivisie. De nummer zeventien van de ranglijst versloeg in het eigen Polman Stadion concurrent ADO Den Haag met 3-1.

Heracles heeft na de tweede thuiszege van het seizoen en de derde overwinning in totaal negen punten, één minder dan de nummer zestien NAC Breda en vier minder dan ADO, dat vijftiende staat. De kloof met hekkensluiter FC Dordrecht is vergroot naar vier punten.

De bezoekers kwamen nog wel op voorsprong in Almelo. De Deen Mathias Gehrt scoorde al in de negende minuut op aangeven van Mike van Duinen.

In het laatste kwartier voor rust draaide Heracles de wedstrijd om door twee goals van Oussama Tannane en één van Thomas Bruns.

Koud kunstje

ADO Den Haag begon goed aan het belangrijke duel. De wedstrijd was nog geen tien minuten oud toen Heracles al op achterstand kwam. Van Duinen brak uit op links, waarna het voor Gehrt een koud kunstje was de voorzet achter doelman Dennis Telgenkamp te schuiven.

Die tegenvaller kwam hard aan in het Almelose kamp. De ploeg van trainer John Stegeman maakte een nerveuze, verkrampte indruk en leed veel onnodig balverlies.

De gelijkmaker na ruim een half uur kwam dan ook min of meer uit de lucht vallen. Tannane rondde, na voorbereidend werk van Milano Koenders, een prima één-tweetje met Iliass Bel Hassani doeltreffend af: 1-1

Adrenaline

Die onverwachte, op dat moment onverdiende, gelijkmaker gaf Heracles een stoot adrenaline. Plotseling kwamen passes vaker aan en verloor Den Haag steeds meer de controle. Kort voor de rust leverde dat het dodelijk effectieve Heracles tot grote vreugde van het thuispubliek nog twee fraaie doelpunten op.

Eerst scoorde Bruns na een prima actie van Bryan Linssen. Vervolgens maakte Tannane zijn tweede treffer. Hij behandelde een pass van invaller Mark-Jan Fledderus technisch begaafd, versnelde en liet doelman Martin Hansen voor de derde maal in het duel kansloos.

Voor ADO Den Haag was vervolgens het kwartiertje rust te kort om hernieuwd vertrouwen te tanken. Sterker nog: de ploeg zakte voetballend steeds verder weg. Heracles had al vlot in de tweede helft definitief afstand moeten nemen. Weghorst miste een kopkans en Bruns strandde op doelman Hansen.

Het missen van die kansen had geen nadelige gevolgen voor Heracles. ADO Den Haag wekte na rust geen moment de indruk nog te geloven in een goed resultaat, waardoor Heracles zonder in de problemen te komen de drie punten over de streep trok.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie