Na drie dagen wandelen is een groep van veertig uitgeprocedeerde asielzoekers uit Amsterdam, verenigd in Wij Zijn Hier, donderdagmiddag aangekomen bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Met de protestmars van Amsterdam naar Den Haag willen de asielzoekers pleiten voor humanere opvang voor mensen zonder verblijfspapieren.

Ze wijzen daarbij op de recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten die stelt dat ze recht hebben op voedsel, kleding en onderdak.

De mars begon dinsdagochtend met een demonstratie bij het stadhuis van Amsterdam. Na tussenstops op Schiphol en in Hoofddorp, vertrok de groep donderdagochtend vanuit Leiden voor de laatste etappe naar Den Haag. Hier vergadert de commissie Veiligheid en Justitie in de middag over opvang en terugkeer.

Slaap

De demonstranten zijn moe na een lange wandeling en nachten met weinig slaap, laten ze weten. Sommigen lopen mank van spierpijn en slecht schoeisel.

Wel waren ze volgens hun woordvoerster blij met douches onderweg, een luxe die ze in de Vluchtgarage en het Vluchtgebouw in Amsterdam niet hebben. Ze blijven nog tot het einde van de vergadering op het Plein in Den Haag en hopen ook op gesprekken met Kamerleden. Daarna gaan ze met de bus terug naar de hoofdstad.

De lopers komen uit Somalië, Soedan, Libië en Congo, waar ze voor gewelddadige conflicten vluchtten. Anderen vrezen voor hun leven als ze moeten terugkeren naar dictaturen als Eritrea en Ethiopië.

De leden van Wij Zijn Hier zwerven al twee jaar door Amsterdam. Ze proberen hun uitzichtloze situatie onder de aandacht te brengen.