De gemeente Den Haag geeft langer onderdak aan de circa twintig vluchtelingen die nu in een opvangplek zitten. 

Dat heeft Den Haag donderdag laten weten.

Ze mochten tot 8 december slapen bij de winteropvang voor daklozen. Na die dag worden ze in een ander deel van hetzelfde gebouw opgevangen. Het is nog niet bekend hoe lang die opvang duurt.

De vluchtelingen krijgen niet alleen "bed, bad en brood", maar kunnen overdag ook werken aan hun asielaanvraag of aan hun vertrek uit Nederland. Daarbij krijgen ze hulp van Vluchtelingenwerk.

De asielzoekers zaten een tijd lang in een tentenkamp bij station Den Haag Centraal. Toen ze daar weg moesten, gingen ze naar de Sacramentskerk in Den Haag. In september werden ongeveer zestig vluchtelingen naar de daklozenopvang aan de Zilverstraat gebracht. De meesten van hen worden inmiddels opgevangen door het Rijk. Inmiddels zitten er nog ongeveer twintig mensen in de opvang.

Den Haag zoekt nog naar manieren om andere asielzoekers "zonder recht op verblijf en onderdak" in de stad op te vangen. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.

Amsterdam besloot eerder deze week al om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen. Ze kunnen drie maanden lang een bed, een douche, een warme maaltijd en een ontbijt krijgen.

Tik op de vingers

Nederland kreeg begin deze week een tik op de vingers van het Europees Comité voor Sociale Rechten in Straatsburg. Dat concludeerde dat uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op voedsel, kleding en onderdak en dat Nederland daar te weinig voor doet. Bovendien schendt Nederland het recht op sociale en medische bijstand van de mensen.

Het kabinet wil eerst weten wat de andere Europese landen vinden over de uitspraak, voordat het beleid wordt veranderd. Maar de uitspraak van het comité heeft nu al gevolgen voor de vluchtelingen en daarom verlengt Den Haag de opvang, schrijft burgemeester Jozias van Aartsen.