Tien mannen uit de Schilderswijk in Den Haag staan maandag voor de rechter. Ze zouden zich op 10 augustus hebben misdragen op de Hoefkade in hun buurt.

De ongeregeldheden braken uit toen nationalistische demonstranten van de groep Pro Patria (voor het vaderland) door de wijk liepen om te betogen tegen moslimextremisme.

Zeven verdachten staan terecht omdat ze stenen zouden hebben gegooid. Een man heeft volgens justitie een agent in het gezicht geslagen. Een andere verdachte zou een agent hebben beledigd.

De tiende verdachte zou een cameraman van persbureau Novum hebben belaagd. De verslaggever werd geschopt en geslagen en zijn camera werd vernield. Op zoek naar de relschoppers zette de politie de foto's van een paar verdachten op internet.

Vanwege de ongeregeldheden en eerdere problemen bij demonstraties besloot de gemeente Den Haag alle demonstraties in woonwijken voorlopig te verbieden.

Zand en klei

Een 33-jarige verdachte zegt absoluut niet met stenen te hebben gegooid, hooguit met wat zand en klei. ''Ik was gefrustreerd omdat een groep nationalistische racisten toestemming kreeg om te provoceren.''

Volgens zijn advocaat werd de man geprovoceerd. ''Was het openlijke geweldpleging? Ja. Maar zo erg dat het strafbaar is? Nee. Hij heeft geen schade aangericht. Dit was een uiting. Dit valt onder vrije meningsuiting.''

Het Openbaar Ministerie eiste tweehonderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De advocaat vroeg om hooguit 150 uur voorwaardelijke werkstraf. De rechter doet dinsdag uitspraak.