Een tweede jihadverdachte uit Den Haag is afgelopen donderdag vrijgelaten. De 40-jarige man moet zich wel aan een paar voorwaarden houden. 

Zo mag hij niet naar het buitenland en moet hij contact houden met de reclassering. Daarnaast moet hij gesprekken volgen om zijn radicale standpunten te veranderen. Doet hij dat niet, dan loopt hij het risico weer achter de tralies te verdwijnen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag maandag bevestigd. De Hagenaar was enkele weken geleden opgepakt, omdat hij lid zou zijn geweest van een ''criminele organisatie met terroristisch oogmerk''. Ook zou hij mensen hebben opgeruid. Hij wordt niet verdacht van ronselen.

Eerder was de 21-jarige bekeerling Jordi de J. al voorwaardelijk vrijgelaten. Vijf andere jihadverdachten zitten nog vast. Onder hen is 'ronselaar' Oussama C (18), alias Abou Yazeed. Hij zou zeker vijf jonge moslims hebben geworven die naar Syrië zijn afgereisd.

Flyers

Volgens het OM rekruteerde hij ze met behulp van flyers, gesprekken en preken op straat. Verder gaf hij lezingen en verspreidde hij zijn visie via sociale media. Ook de vermeende jihadronselaar Azzedine C., alias Abou Moussa (32), zit vast. Abou Moussa en zijn vrouw werden in augustus opgepakt in Duitsland. De vrouw is vrijgelaten.