
‘Huurwaakhond’ moet malafide huisbazen aanspreken

Huurders die te veel betalen en woningen die amper geïsoleerd zijn. Tijdens een rondgang stuitte PvdA-raadslid Koen Vossen op meerdere misstanden bij (studenten)huizen in Den Bosch waarbij de bewoners in hun lot leken te berusten. "Niet iedereen durft het op te nemen tegen hun huisbaas."
Vossen pleit voor de oprichting van een speciaal loket waar huurders voor hulp terecht kunnen. Een speciaal team moet misstanden tegengaan en malafide verhuurders aanspreken. In Tilburg is al anderhalf jaar zo'n huurwaakhond actief, als proef. In het eerste jaar stuitte Huurteam Tilburg op honderden misstanden. Bijvoorbeeld van huisbazen die gebreken niet repareren of makelaars die illegaal bemiddelingskosten vragen. Ook bleek de huur in veel gevallen hoger dan toegestaan.
Weg naar hulp
Huurders in Den Bosch kunnen al terecht bij sociaal raadsleden die algemeen juridisch advies geven. Maar deze hulpverleners zijn vaak onbekend, ziet Vossen. Ook weten huurders lang niet altijd de weg naar de huurbond en huurcommissie te vinden. Vossen denkt niet dat de verhuurders in Den Bosch het beter of slechter doen dan in Tilburg. "Al zijn hier natuurlijk minder studentenhuizen. Daar komen malafide praktijken relatief vaker voor."
Vossen heeft aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd hoe zij aankijken tegen de oprichting van een huurwaakhond. Omdat het Tilburgse huurteam door het door het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt betaald, wil hij dat de gemeente uitzoekt of de Bossche evenknie óók door het ministerie betaald kan worden. Binnen enkele weken geeft het college antwoord.
Den Bosch
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen