
Nationaal Drugsdebat: Discussieer mee en vorm jouw mening
Hoe werkt het?
Het debat is opgebouwd uit drie stellingen. Over elke stelling kan een uur gediscussieerd worden. Op 14 november starten we om 12.00 uur met de eerste stelling en om 15.00 uur is het debat klaar.
Bij elke stelling kun je praten met experts die aan het debat deelnemen en onze redactie zal zo veel mogelijk vragen proberen te beantwoorden.
De stellingen
- Recreatieve drugsgebruikers zijn medeschuldig aan criminaliteit in de drugswereld en moeten daarom ook worden aangepakt.
- Soft- en harddrugs zouden moeten worden gelegaliseerd.
- De Nederlandse politie kan de war on drugs nog winnen.
Om 19.30 uur organiseren we in Pakhuis de Zwijger een paneldiscussie. Een aantal deskundigen gaan onder leiding van moderator Sara van Gorp nog dieper in op opvallende zaken die online besproken zijn. Een aantal van onze bezoekers kan aanwezig zijn en zo vragen inbrengen die overdag nog niet beantwoord zijn. De tickets zijn helaas uitverkocht.
Onderaan dit artikel vind je meer informatie over wie deelnemen aan het debat.
Hoe kan ik deelnemen aan het debat?
Op 14 november zal er tussen 12.00 en 15.00 uur een artikel op de voorpagina van NU.nl staan waaronder het Nationaal Drugsdebat zal plaatsvinden. Je kunt je nu alvast aanmelden voor NUjij via deze link.
In onderstaande video's geven we bij elke stelling achtergrondinformatie zodat jij je goed kan voorbereiden op een inhoudelijke discussie.
De tekst gaat door onder de video's.

Zijn recreatieve drugsgebruikers medeschuldig aan criminaliteit?

Soft- en harddrugs legaliseren: hoe zit het ook alweer?

Kan de Nederlandse politie de war on drugs nog winnen?
Waarom een debat?
Mensen vormen online steeds sneller hun mening, maar doen dat vaak op basis van eenzijdige informatie op sociale media en ongenuanceerde meningen van anderen. Op NUjij worden alle reacties van tevoren gelezen zodat onder elk artikel een genuanceerde discussie kan ontstaan die inzicht geeft in alle kanten van het verhaal.
Discussies richten zich nu vaak op een artikel met een specifiek onderwerp. Tegelijkertijd zien we dat er bredere maatschappelijke onderwerpen zijn die veel mensen raken. Het zou goed zijn als meer mensen daarover zouden debatteren dan alleen politici en deskundigen. Zo'n discussie kan zorgen voor nieuwe inzichten en helpt jou hopelijk nog beter een mening te vormen.
Waarom drugs?
De Nederlandse politie ziet de drugscriminaliteit in bijvoorbeeld Amsterdam toenemen, er overlijden steeds meer mensen als gevolg van drugsgebruik en inwoners van zuidelijke provincies kampen met drugsoverlast.
Tegelijkertijd blijft Nederland koploper in bijvoorbeeld het gebruik van xtc en wordt de omzet van de Nederlandse drugshandel geschat op bijna 19 miljard euro per jaar.
In de nabije toekomst zal het bovendien een onderwerp van gesprek blijven. Het kabinet maakte onlangs nog bekend honderden miljoenen in de bestrijding van drugscriminaliteit te steken en de wietproef gaat pas in 2021 van start.
Wat is NUjij?
NUjij is ons reactieplatform waar onder artikelen een gesprek of discussie over het nieuws kan plaatsvinden. Ook is NUjij de plek om te communiceren met en vragen te stellen aan redacteuren. Elke maand worden er zo'n 150.000 reacties geplaatst. Op NUjij kun je op een veilige manier discussiëren met anderen, vragen stellen en krijg je inzicht in andermans mening.
Dit zijn de deelnemers aan het fysieke debat
- Don Ceder groeide op in de Bijlmer, heeft zijn eigen advocatenkantoor en is fractievoorzitter van de Amsterdamse afdeling van de ChristenUnie. In 2018 stond hij op de lijst '30 under 30 Europe' in de categorie Recht & Wetgeving van Forbes.
- Bob Hoogenboom is hoogleraar fraude en regulering aan de Nyenrode Business Universiteit en is als adviseur verbonden aan de Politieacademie. Hij noemt de maatschappelijke discussie over drugs een "karikatuur" en pleit voor een radicaal andere kijk op ondermijning vanuit de onderwereld.
- Ton Nabben is drugsonderzoeker op het Bonger Instituut voor Criminologie (UvA) in Amsterdam. Sinds de jaren negentig onderzoekt hij op systematische wijze middelengebruik en drugsmarkten in onder meer het Amsterdamse uitgaansleven.
- Machteld Busz is initiatiefnemer van het nog op te zetten Poppi: Drugsmuseum Amsterdam, een project dat als doel heeft het “hele verhaal over drugs” op toegankelijke wijze te vertellen. Als directeur van stichting Mainline zet ze zich daarbij onder meer in om de rechtspositie te verbeteren van mensen die ervoor kiezen om drugs te gebruiken.