Een op de vier lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft geen politieke ervaring.

Voornamelijk lokale en ouderenpartijen hebben onervaren personen bovenaan de lijst staan. Ruim 36 procent heeft niet eerder een raadsfunctie bekleed.

NU.nl onderzocht met gegevens van Overheid in Nederland de lijsttrekkers van de honderd grootste gemeenten van Nederland.

Volgens Arno Korsten, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Maastricht , hoeft de onervarenheid van politici geen minpunt te zijn. "Het is goed voor de doorstroming. Je hebt niet altijd dezelfde personen op de lijst staan."

Groen

Een onervaren partijgenoot wordt snel ingewijd in de wereld van de lokale politiek, stel Korsten. "Wat groen is, komt snel. Iemand die nieuw is, leert vrij snel hoe politiek op dat niveau werkt."

Ook hebben de lijsttrekkers volgens Korsten op de achtergrond al meegedraaid in een partij. Of ze hebben een baan gehad waarbij ze in aanraking met maatschappelijke vraagstukken kwamen, zoals leraar of voorzitter.

"Het zijn niet zomaar willekeurige personen die op een lijst terecht komen. De meesten hebben een goede staat van dienst, hoewel er altijd wel een negatieve uitzondering tussen kan zitten."

Risico

Toch schuilt er ook een risico in het gebrek aan politieke ervaring van lijsttrekkers. "Zeker als ze in het college van burgemeester en wethouders belanden. De val van een wethouder is vaak te wijten aan een gebrek aan ervaring."